Planowanie instalacji elektrycznej w kuchni jest znacznie łatwiejsze niż planowanie instalacji w łazience. Mimo iż tu także występuje wilgoć, przewody i sprzęt elektryczny narażone są na kontakt z wodą w niższym stopniu. Na co zatem należy zwracać uwagę podczas projektowania bądź remontu kuchni? Przeczytaj poradnik i poznaj odpowiedź!
W kuchni znajduje się spora liczba urządzeń korzystających z wysokiej mocy znamionowej, a działających bez przerwy bądź włączanych codziennie, nawet po kilka razy. Są to: lodówka, kuchenka elektryczna, kuchenka mikrofalowa, zmywarka, okap, drobny sprzęt: czajnik elektryczny, grill, opiekacz, toster, robot kuchenny. Należy rozplanować instalację elektryczną w taki sposób, by awaria jednego z urządzeń nie doprowadziła do utraty prądu w całej kuchni. Oznacza to konieczność poprowadzenia kilku obwodów elektrycznych. Podpięcie całego sprzętu pod jeden bez wątpienia doprowadziłoby do przeciążenia i awarii.
Kuchnię warto podzielić na strefy robocze, np. korzystając z zasady trójkąta. W zasadzie tej każdy wierzchołek trójkąta odpowiada innej strefie i głównemu elementowi w niej umieszczonemu: lodówce, kuchence, zlewozmywakowi. Nie powinny one stać przy sobie, zwłaszcza kuchenka i lodówka. Trójkąt roboczy zapewnia ergonomię i skraca czas pracy w kuchni. Na tym etapie warto się zastanowić, które sprzęty staną gdzie. Okap na pewno nad kuchenką, zmywarka być może przy zlewozmywaku i tak dalej. To ułatwi przydzielenie strefom liczby obwodów elektrycznych.
Zgodnie z zasadą bezpieczeństwa dla każdego większego urządzenia w kuchni – lodówki, kuchenki elektrycznej, zmywarki – powinno się wykonać osobny obwód. Weź pod uwagę to, że choć obecnie nie posiadasz zmywarki bądź okapu, za parę lat możesz chcieć je zakupić. Tworzenie nowego obwodu będzie trudniejsze i kosztowniejsze niż przygotowanie go zawczasu. Także do zasilania drobnych urządzeń typu blender, mikser czy toster przyda się osobny obwód. Ponieważ nie mają wiele mocy, w strefie zamontujesz nawet kilka gniazdek.
Powrót do bloga